Neodoljiva tapenada sa maslinama

Za ovaj recept trebaće ti ulje, limun i feta sir, a biće odličan kao predjelo za zabavu!

Masline su naše omiljeno jelo, a shodno tome, obožavamo i tapenade od maslina. Iako ova verzija nije strogo tradicionalna, svakako je lagana i preukusna. Tradicionalna tapenada se obično pravi od fino očišćenih maslina i inćuna, ali pošto smo hteli da napravimo vegetarijansku verziju, izostavili smo ribu.

U zavisnosti od ukusa, masline se mogu samleti ili sitno iseckati, a dodavanjem sira ovo postaje najbolji sos ikada. Uz tapenadu obavezno poslužite flašu nekog dobrog vina. 

Recept je lak za spremanje, a pored toga što dobro izgleda, ima i odličan ukus kada se drži na sobnoj temperaturi.

Sastojci:

  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka, oguljen i samleven
  • narendana kora od limuna
  • 1 šolja sitno seckanih zelenih maslina
  • 1 šolja sitno iseckanih crnih maslina bez koštica
  • sok od 1/2 limuna
  • 1/4 šolje izmrvljenog feta sira

Priprema:

Zagrejati ulje, pa propržiti beli luk i koru limuna u maloj šerpi na umerenoj vatri oko 5 minuta. Skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Zatim staviti iseckane masline u posudu za serviranje i preliti ih limunovim sokom, fetom i hladnim maslinovim uljem.

Obavezno poslužiti uz kriške hrskavog hleba ili bruskete. 

Leave a comment

All comments are moderated before being published