Martini sa kafom, vanilom i kakaom

Verujemo da tebi, baš kao i nama, ova situacija u zemlji i svetu nimalo ne prija, naročito što je omiljeno godišnje doba u toku. Leto je nekako uvek rezervisano za opuštanje i „punjenje baterija“ za ostatak godine. Ove godine, leto će zasigurno biti drugačije od onog na šta smo inače navikli.

Mnogo više opreza, mnogo više ograničenja, mnogo mera o kojima ranije nismo ni razmišljali... Međutim, postoji mesto gde nema nikakvih ograničenja i mera - kuhinja. Jedno od omiljenih mesta u kući sada može dobiti još više na značaju, a samim tim što je leto, inspiracije ti sigurno neće manjkati.

Dve stvari za koje smo uvek raspoloženi, a naročito tokom letnjih meseci, su svakako kafa i koktel. A kada smo saznali da jedan napitak može biti istovremeno oba, svet je odjednom postao lepše mesto za život.

Zato ćemo sa velikim zadovoljstvom podeliti sa tobom recept za ovaj sjajan martini sa vanilom, kafom i kakaom.

Zašto baš kakao? Svi znamo da je on glavni sastojak čokolade (koju nikad ne odbijamo) i biljka od koje se prave najukusniji napici. Lekovit je i ima egzotičan ukusan. Koristi se u prirodnoj medicini, kulinarstvu, pri pravljenju različitih napitaka... Kakao povećava otpornost na štetno UV zračenje, podstiče mozak na stvaranje endorfina, čuva kardiovaskularni sistem. Mislimo da ti je jasno zašto smo izabrali baš ovaj sjajan sastojak kao inspiraciju.

Kafa i vanila unutar čaše, kakao na rubovima

Pre nego što pređemo na stvar, želimo dodati par napomena. Kokosovo mleko je zaista idealan izbor kako bi ovaj martini imao lepu, kremastu teksturu. Ali ako ga nemaš u kuhinji, možeš koristiti bilo koje drugo mleko. Kakao na rubovima posebno doprinosi ukusu napitka, zato gledaj da ne propuštaš ovaj korak. Javorovog sirupa možeš koristiti koliko želiš, u zavisnosti od toga koliko voliš da je koktel sladak. Recept je predviđen za 4 pića.

Sastojci:

  • 1 šoljica kafe, sveže skuvana + ohlađena
  • 1 i po šolja laganog konzerviranog kokosovog mleka
  • 1-2 kašike javorovog sirupa
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • Pola šolje votke (opciono)
  • Šaka leda
  • 1 kašika nezaslađenog kakaa ili sirovog kakaa u prahu
  • 1/4 kašičice morske soli
  • Kriška narandže

U šejkeru za koktele kombinuj kafu, kokosovo mleko, javorov sirup, vanilu i votku sa ledom. Protresi dok smesa ne postane penasta i ostavi da odstoji dok ne pripremiš svoje martini čaše.

Na tanjiru pomešaj kakao i so. Preko rubova svake case pređi kriškom narandže, a zatim svaku čašu lagano “umoči” u kakao kako bi se prah smesa zadržala na ivicama.

Sipaj martini ravnomerno u 4 čaše.

Uživaj zasluženo!

Leave a comment

All comments are moderated before being published