Mandarin Tequila Smash… Zvuči kao leto!

Iako potpuno drugačija od onog na šta smo navikli, sezona leta je u punom svom jeku. Kretanje i putovanja su ograničeni, ali to ne znači da ćemo ignorisati tople letnje dane i noći.

Da, možda smo more morali da zamenimo sa nekim privatnim bazenom, lokalnim kupalištem ili planinom, plažu sa dvorištem ili terasom, ali koktel u ruci ostaje koktel u ruci. To nam niko ne može oduzeti! ;)

Aroma citrusa uvek ima tu neku letnju vibraciju koja nas vraća u život kada nas opije dugo ležanje na suncu ili još duža šetnja kroz prirodu. Ovaj put smo odlučili da pomešamo tekilu i mandarinu! I imamo utisak da ćeš i ti već na pola teksta početi da guliš mandarine. ;)

Već nakon prvog gutljaja, tvoje stanje uma se seli u neke tropske krajeve. Pored očigledih sastojaka, tekile i mandarine, dodajemo još par zanimljivih stvari koji će kao rezultat dati savršen letnji napitak. Nešto poput godišnjeg odmora u jednoj čaši.

Da bi ukus, ali i izgled bio još zanimljiviji, dodaćemo kandirane kriške mandarine. To će ti oduzeti malo vremena, ali veruj nam, krajni rezultat je vredan toga. Osim toga, ove kriške možeš grickati kao užinu.

Spremna da počastiš sebe i svoje goste pravim letnjim odmorom u čaši? Ok, krećemo!

Kandirane mandarine

Sastojci:

  • 3 mandarine
  • 1 šolja šećera
  • 2 šolje vode
  • Led
  • Još šećera za završnu obradu

Priprema:

Tanko nareži kriške mandarine. Seci tanje jer će ukus biti delikatniji, dok će debljim trebati malo duže da se osuše i postanu slatke i gumenaste.

Prukuvaj 2 šolje vode, a zatim sve svoje kriške potopi u vruću vodu oko 1 minut, pre nego što procediš svoje voće i prebaciš u hladnu vodu sa ledom. Ovo će blanširati voće i ukloniti sve gorčine koje su ostale u kori. Uzmi 1 šolju vode iz lonca u kojem si upravo skuvala citrus, i to ćeš kombinovati sa 1 šoljom šećera u velikoj šerpi koja je dovoljno velika da drži svo voće bez preklapanja kriški.

Otopi šećer u vodi, a zatim u slatku ključalu vodu ravnomerno rasporedi kriške voća i neka se krčka dok kore ne budu prozirne – trajaće oko 30 do 60 minuta, zavisi od debljine kore.

Izvadi kandirano voće iz sirupa i poređaj kriške na kuhinjski papir da se osuše najmanje 6 sati.

Kada se voće osuši, ali je još uvek malo lepljivo na dodir, pospi šećer i dobićeš taj prelepi kristalni efekat.  

Mandarin Tequila Smash

Vreme pripreme: 5 minta

Recept za jednu čašu.

Sastojci:

  • ½ mandarine, oguljene
  • 60ml silver tekile (ili 1/4 čaše)
  • Liker od đumbira
  • Gazirani sok od crvene narandže
  • Gazirani sok od ananasa
  • Kandirane kriške mandarine

Priprema:

Pomoću tučka za koktele izgnječi komade mandarine dok ne puste sokove.

Napuni šejker za koktele sa ledom, izgnječenim mandarinama, tekilom i likerom.

Dobro izmučkaj i sipaj u čašu. Dopuni čašu sa sokom od narandže i ananasa.

Ukasti sa kandiranim kriškama i uživaj!

Leave a comment

All comments are moderated before being published