Coffee Creamer na 5 neodoljivih načina

Voliš coffee creamer, ali te nerviraju svi ti aditivi i dodatni šećeri? Evo kako možeš napraviti domaći krem od kafe koji je zdrav i bez rafiniranog šećera i u to dodati pet sjajnih sastojaka za 5 različitih vrsta creamer-a. Uživaj u svojoj šoljici kafe sa omiljenom aromom bez osećaja krivice!

Da li bi rekla za sebe da si coffee maniac? Ako da, onda verovatno znaš da šoljica kafe nije samo šoljica kafe. A o prvoj šoljici kafe ujutru da i ne govorimo! Ne samo da nam pomaže da se razbudimo i spremnije zakoračimo u nove radne pobede, već nam taj ritual omogućava da se u potpunosti opustimo i uživamo. Plus, kafa ima i mnoge zdravstvene benefite. I kako onda neko može da je ne voli?!

Za mnoge ljubitelje kafe, coffee cremaer je guilty pleasure. Međutim, zbog gore navedenih sumnjivih sastojaka, mnogi se odriču ovog zadovoljstva. Mi ne volimo odricanje od zadovoljstva, zato smo i pronašli način da uživamo u omiljenoj poslastici bez posledica. 

Kao prvo, kofein povećava nivo energije i takođe je jedna od retkih prirodnih materija koja pomaže u sagorevanju masti. Ako ti i dalje treba uverenje da je uživanje u šoljici kafe dobro za tebe, onda bi trebalo i da znaš da je kafa puna hranljivih sastojaka i antioksidanasa, pa nije ni čudo što se svi osećamo bolje nakon ispijanja omiljene kafe. Da, kafa nas čini srećnijima. Tako nauka kaže. 

Iako je kafa sjajna za nas, mnogi ne vole običnu, crnu kafu. Zato postoje brojni dodaci, zaslađivači, mleko, sirup koji se mogu dodati u kafu. Nažalost, mnogi od njih zdravu dozu kafe pretvaraju u šoljicu prepunu šećera, delimično hidrogenizovanih masti i svih vrsta drugih hemikalija koje uopšte nisu dobre za nas. 

Sada, nemoj nas krivo shvatiti - mi i dalje volimo da uživamo u kafi sa domaćim kremom koji ima fin ukus i slatkoću. Da, malo je kaloričnije, ali stava smo da je prepuštanje ličnim zadovoljstvima svima neophodno. Ukoliko jedeš i piješ pretežno zdrave namirnice, vodiš računa o ishrani i daješ prednost domaćim jelima, onda ćeš ovaj krem od jednostavnih sastojaka, bez aditiva i skrivenih šećera obožavati. 

Dakle, DA, moguće je da i dalje uživaš u svojoj aromatizovanoj kafi, a da istovremeno vodiš zdrav način života. Pravljenje domaćeg coffee creamer-a je lakše nego što misliš!

Da li je coffee creamer loš za nas?

Nažalost, većina kupovnih coffee creamer-a je veoma nezdravo za nas. Sadrže velike količine šećera, masti i hemikalija. Čak i opcije bez šećera i / ili bez masti sadrže sastojke koji nimalo ne prijaju našem organizmu. 

Šta se nalazi u kupovnim coffee creamer-ima?

Evo samo jedan primer za recimo krem od lešnika:

  • Voda
  • Šećer
  • Delimično hidrogenirano sojino i / ili pamučno ulje
  • Natrijum kazeinat (derivat mleka)
  • Fosfat
  • Natrijum-fosfat
  • Mono- i digliceridi
  • Celulozni gel
  • Celulozna guma
  • Dodatne boje
  • Prirodne i veštačke arome
  • Carrageenan

Sve u svemu, ne baš lepa slika. Prvo, ovde ima previše sastojaka za jednu tako jednostavnu smesu. Drugo, postoji delimično hidrogenirano ulje koje je vrlo loše za nas, zajedno sa obiljem veoma prerađenih sastojaka.

A evo kako glase sastojci za domaći coffee creamer:

  • Bademovo mleko (ili neko nezaslađeno mleko po izboru)

  • Suvo grožđe

  • Čisti javorov sirup

  • Aru skrob (ili skrob od tapioke)

  • Čist ekstrakt vanile


Kako se pravi domaći coffee creamer?

Verovala ili ne, domaći coffee creamer je toliko lako napraviti. Ono za šta smo mislili da je ultra komplikovano blaženstvo, zapravo je samo kombinacija nekoliko jednostavnih sastojaka. 

Postupak pravljenja:

  • Pripremi domaće kondenzovano mleko koristeći grožđice i mleko.
  • Kombinuj kondenzovano mleko sa punomasnim mlekom, čistim javorovim sirupom, aru skrobom i ekstraktom vanile. 
  • Ohladi.
  • Uživaj.

Ozbiljno, to je to. Spremno za tvoju jutarnju kafu ili popodnevnu ledenu kafu. Tako lako. Tako jednostavno. Tako ukusno. 

Kako napraviti različite arome za coffee creamer?

Ovo je još lakše! Ako želiš da napraviš sopstveni domaći krem za kafu sa omiljenim ukusom, dovoljno je da samo ekstrakt vanile zameniš da nekom od ovih opcija:

  • Ekstrakt lešnika
  • Ekstrakt čokolade
  • Pepermint ekstrakt
  • Ekstrakt javora
  • Ekstrakt kokosa
  • Ekstrakt badema

Imaš neku bolju ideju? Slobodno eksperimentiši! Možeš čak i kombinovati ukuse, recimo badem i čokolada zvuče odlično. 

Koliko domaći coffee creamer može da stoji?

Mogu izdržati i do nedelju dana u frižideru ako se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi. Možda boca za mleko za višekratnu upotrebu ili neke teglice. Šta god ti se čini zgodnim, samo vodi računa da budu pravilno zatvorene posude. Možeš napraviti i nekoliko njih pa pomešati više aroma. 

Hajde da vidimo 5 čudesnih recepata!

Franch Vanilla Creamer

Retko šta ide bolje zajedno od kafe i vanile. Priušti sebi luksuz francuske vanile svaki dan kod svoje kuće. 

Peppermint Mocha Creamer

Jednom kad probaš ovo, sumnjamo da ćeš ikad više pomisliti na kupovne creamer-e. 

Hazelnut Creamer

Bogat ukus lešnika od svake kafe stvara pravu poslasticu. I što je najbolje, veoma je jednostavno!

Chocolate Creamer

Zamisli omiljeni napitak sa ukusom čokolade i sve to je još dobro i zdravo. Zvuči nemoguće, ali ovaj creamer je upravo sve ono što smo ikada želeli. 

Cinnamon Creamer

Začini kafu dodajući malo cimeta. Yum!

Upustvo:

Vreme pripreme: 5 minuta

Vreme kuvanja: 15 minuta

Hlađenje: 6 sati

Porcija: 4 šolje 

Kalorije: 48 kcal

Sastojci:

Za domaće kondezovano mleko:

  • 2 šolje mleka po izboru (najbolje bademovo mleko, ali može i punomasno mleko ili kokosovo mleko) 
  • 1 šolja grožđica

Za domaći coffee creamer:

  • 1 i po šolja kondenzovanog mleka (vidi recept gore)
  • 1 šolja mleka po izboru
  • 1 kašika čistog javorovog sirupa 
  • 1 kašika skroba
  • 1 kašika čistog ekstrakta vanile

Za French Vanilla Creamer:

  • 1 kašika čistog ekstrakta vanile

Za Peppermint Mocha Creamer: 

  • 1 i po kašika nezaslađenog tamnog kakao praha 
  • 1/8 kašike praha za espresso 
  • 1 kašika ekstrakta mente

Za Hazelnut Creamer:

  • 2 kašike ekstrakta lešnika (može se koristiti i ekstrakt badema)

Za Chocolate Creamer:

  • 2 kašike nezaslađenog tamnog kakao praha 
  • 1/2 kašike čistog ekstrakta vanile

Za Cinnamon Creamer:

  • 1 kašika čistog ekstrakta vanile
  • 1 kašika mlevenog cimeta (ili 1/2 kašike ekstrakta cimeta)

Instrukcije:

Za domaće kondezovano mleko:

  1. U posudi izmešaj mleko i grožđice, pa stavi u frižider preko noći, ili bar 4-5 sati. (Takođe možeš kuvati na srednje niskoj vatri na šporetu, često mešajući, 30 minuta). Napomena: ovaj proces je namenjen prirodnom zgušnjavanju i zaslađivanju mleka. Možeš koristiti namočene grožđice kao preliv za ovsenu kaše ili za zaslađivanje smutija).
  2. Ocedi grožđice sa cedilom i ukloni ih iz mleka. 
  3. U šerpi na srednje jakoj vatri kombinuj 1 i po šolju domaćeg kondenzovanog mleka, dodatno mleko, čisti javorov sirup i aru skrob.
  4. Kuvaj smesu 6-8 minuta, ili dok se ne zgusne i skoro ne počne da bubri.
  5. Ukloni sa vatre i dodaj čisti ekstrakt vanile, pa promešaj da se sjedini.
  6. Ovaj bazni krem recept možeš prebaciti u posudu sa poklopcem i čuvati u frižideru dok ne bude spreman za upotrebu. U frižideru je najbolje da stoji 5 do 7 dana. 

French Vanilla Creamer:

  • Dodaj dodatni ekstrakt vanile u osnovni krem recept i promešaj dok se ne sjedini.
  • Prebaci ga u zgodnu posudu koja se zatvara  i čuvaj u frižideru dok ne bude spreman za upotrebu.

Peppermint Mocha Creamer: 

  • Dodaj kakao u prahu, espresso u prahu i ekstrakt mente u osnovni krem recept, pa sve promešaj da se sjedini.
  • Prebaci ga u zgodnu posudu koja se zatvara  i čuvaj u frižideru dok ne bude spreman za upotrebu.

Hazelnut Creamer:

  • Dodaj ekstrakt lešnika u osnovni krem recept i promiješaj da se sjedini.
  • Prebaci ga u zgodnu posudu koja se zatvara  i čuvaj u frižideru dok ne bude spreman za upotrebu.

Chocolate Creamer:

  • Dodaj ekstrakt vanile i kakao prah u osnovni krem recept i promiješaj da se sjedini.
  • Prebaci ga u zgodnu posudu koja se zatvara  i čuvaj u frižideru dok ne bude spreman za upotrebu.

Cinnamon Creamer:

  • Dodaj ekstrakt vanile i cimet u osnovni krem recept i promiješaj da se sjedini.
  • Prebaci ga u zgodnu posudu koja se zatvara  i čuvaj u frižideru dok ne bude spreman za upotrebu.

Pogledaj video za Coffee Creamer na 5 nedoljivih načina OVDE

Leave a comment

All comments are moderated before being published