Agua fresca sa alojom i krastavcem

Slatka voda (agua fresca) je lagano, bezalkoholno piće koje se može praviti na različite načine. Veoma je jednostavno i osvežavajuće, zbog čega savršen izbor tokom letnjih meseci. Odličan način da uživaš u slasnim ukusu, a da istovremeno ostaneš hidrirana. A znamo da je redovna hidratacija ključna za lepu kožu.

Kako se pravi?

Napraviti osvežavajuću vodu sa alojom i krastavcem je veoma jednostavno. Potrebno ti je samo nekoliko sastojaka, lako možeš udvostručiti količinu, a može stajati u frižideru do pet dana.

Zašto baš ovi sastojci?

Aloja

Ne znamo da li uopšte treba da objašnjavamo, jer smo sigurni da si već milion puta čula za ovaj čudesan sastojak. Takođe, verujemo da si se i sama uverila da se aloja nalazi u mnogim proizvodima za negu. Ništa od toga nije slučajno, jer zaista, ona je dar od prirode.

Aloja vera deluje protiv upala, virusa, bakterija i gljivica, odlična je za kožu kao i za zdravlje uopšte. Egipćani su je zvali biljkom besmrtnosti, a Indijanci rajskim štapićem. Prepuna je vitaminima i mineralima uključujući vitamine A, B1, B2, B3, B6, B12, C i E, magnezijum, kalcijum, gvožđe, cink, selen, kloin i kalijum.

Što se tiče oralne upotrebe aloje, ovo su samo neki od benefita: smiruje nadraženi želudac i probavne probleme poput sindroma iritabilnog creva, zatvora, nadutosti i ulceroznog kolitisa; stabilizuje šećer u krvi; poboljšava imunitet; jača srce i poboljšava kvalitet krvi... Sad ti je verovatno već jasno zašto smo odabrali baš ovaj sastojak.

Krastavac

Krastavac na dan čini čudo za tvoje zdravlje i lepotu. Krastavci u sebi sadrže većinu vitamina potrebnih za zdravlje organizma. Samo jedan krastavac u sebi sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6, folnu kiselinu, vitamin C, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink, a pored toga veoma je siromašan kad su u pitanju kalorije. Upravo to poslednje je razlog zašto je krastavac sastavni deo gotovo svake dijete.

Voda koja se nalazi u krastavcu dobro pročišćava organizam i izbacuje otpadne proizvode iz njega. Ako ga redovno jedeš, krastavac može da rastvori kamen u buregu. Krastavac će ti ublažiti gorušicu, a ako si izgorela na suncu, samo ga stavi na bolna mesta.

Verujemo da posle svega ovog jedva čekaš da pročitaš recept za ovaj super osvežavajući napitak. Pa da počnemo!

Sastojci:

  • 1 šolja krastavca, iseckano na kolutove (može i više zbog dekoracije)
  • 2 šolje filtrirane vode
  • 1/8 kašičice stevije
  • 1/8 kašičice ružičaste himalajske soli
  • 1 kašičica aloje u prahu (pronaći ćeš ga lako u svim bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane)

Priprema:

Izmešaj krastavac, vodu, steviju i so u blenderu i miksuj dok ne dobiješ glatku teksturu.

Procedi smesu tako da bi odbacila pulpu. Vrati smesu u blender i dodaj aloju u prahu. Miksuj još par sekundi dok se dobro ne sjedinji.

Posluži tako što ćeš sipati preko leda i dekorisati sa preostalim krastavcem.

Umesto stevije možeš koristiti šta god želiš kao zaslađivač.

Leave a comment

All comments are moderated before being published